COVID-19: Lichaamsbeweging kan helpen om dodelijke complicaties te voorkomen.

Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op het Acute respiratory distress syndrome (ARDS) verminderen, een belangrijke doodsoorzaak bij patiënten met het COVID-19-virus.

Een onderzoek door Zhen Yan, PhD, van de University of Virginia School of Medicine, toonde aan dat lichaamsbeweging de ernst van ARDS mogelijk kan voorkomen of verminderen.

Bewegen maakt krachtig antioxidant aan

Yan, de directeur van het Center for Skeletal Muscle Research van UVA’s Robert M. Berne Cardiovascular Research Center, stelde een evaluatie op van bestaand medisch onderzoek, waaronder het zijne, waarbij hij keek naar een antioxidant die bekend staat als “extracellulaire superoxide dismutase” (EcSOD). Deze krachtige antioxidant jaagt op schadelijke vrije radicalen, beschermt onze weefsels en helpt ziekten te voorkomen. Onze spieren maken op natuurlijke wijze EcSOD en scheiden het af in de bloedsomloop. De productie ervan wordt versterkt door cardiovasculaire oefeningen.

Een afname van het antioxidant wordt gezien in verschillende ziekten, waaronder acute longziekten, hartziekten en nierfalen, zo blijkt uit de beoordeling van Yan. Laboratoriumonderzoek bij muizen suggereert dat het blokkeren van de productie de hartproblemen verergert, terwijl het verhogen van de productie een gunstig effect heeft.

Enkele trainingssessie al effectief

Onderzoek suggereert dat zelfs een enkele training de productie van het antioxidant verhoogt, wat Yan ertoe aanzet om mensen aan te sporen om manieren te vinden om te bewegen, zelfs met behoud van sociale afstandelijkheid. “We kunnen niet eeuwig in afzondering leven,” zei hij.
“Regelmatige lichaamsbeweging heeft veel meer gezondheidsvoordelen dan we weten. De bescherming tegen deze ernstige ademhalingsziekte is slechts een van de vele voorbeelden.”