Rugpijn door te lang stil zittenTNO adviseert VWS om in het komende Nationaal Preventie Plan extra aandacht te besteden aan een actievere leefstijl, gecombineerd met het tegengaan van langdurig zitten.

Het aantal Nederlanders dat voldoende beweegt groeit niet meer en de Nederlander zit steeds meer uren per dag. Langdurig achtereen zitten blijkt ongezonder dan vaak gedacht, ook als je dagelijks voldoende minuten beweegt. Verhoogde sterfte en een verhoogde kans op diverse chronische ziekten zijn de gezondheidsrisico’s hiervan. De meest recente beweeg- en zitcijfers staan in het nieuwe Trendrapport Bewegen & Gezondheid 2010-2011 dat vandaag is verschenen.Op maandag 11 maart overhandigde Nico van Meeteren, Director of Innovation Levenslang Gezond bij TNO, het eerste exemplaar aan Paul Huijts, dg Volksgezondheid bij Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van Meeteren: “Er zit al jaren nauwelijks beweging in de beweegcijfers. Er is zelfs sprake van achteruitgang, omdat we steeds meer op de bank blijven zitten. Met name de cijfers van jeugdigen zijn alarmerend, zeker als je beseft dat de invloed van te weinig bewegen op bijvoorbeeld de levensverwachting groot is.
Te weinig bewegen levert gezondheidsrisico’s op die qua omvang vergelijkbaar zijn met die van roken. Wereldwijd kunnen we miljoenen doden voorkomen als we inactieven weten te stimuleren voldoende te bewegen. Voor Nederland zijn dat naar schatting ruim 8.000 sterfgevallen, ofwel circa 6% van het totaal aantal sterfgevallen.” Bron TNO