‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ en ‘je moet schieten, anders kun je niet scoren’ zijn twee uitspraken van Johan Cruyff die iedereen kent. Dit is leuk maar eigenlijk is jammer dat zijn uitspraken over ademhaling (nog) onbekend zijn. Wat zou ik graag een Cruyff-spreuk kunnen introduceren waar een rustige ademhaling in één zinnetje op de kaart komt te staan. Helaas heb ik zo’n zinnetje niet. Maar wel is er een mooie anekdote waaruit blijkt dat Cruyff het natuurlijk al lang weet; een rustige ademhaling is goud waard.

Zangdocent voor Ajax-selectie

In seizoen 1985/1986 is Johan Cruyff trainer van Ajax.  In de selectie zit veel talent met onder andere Bosman, Van Basten, Van ‘t Schip, Menzo, Koeman, Vanenburg en Rijkaard. Er zitten wat opgewonden standjes tussen en een enkele jongeling is behoorlijk zenuwachtig voor grote wedstrijden. Die zenuwen slaan op je ademhaling en dan wordt je alleen maar onrustiger. Cruyff wist dat je met een rustige ademhaling de zenuwen kon bedwingen, en dat kwam je spell ten goede. Zeker met toppers als Van Basten, Vanenburg en Rijkaard in de ploeg. Zoland die vrijuit speelden wist je dat het goed zat. Dus Cruyff wilde de jonge talenten de voordelen van rustig ademen laten ervaren. Hij liet daarop een zangdocent komen die de jongens een ademhalingsoefening leerde. In de kleedkamer werd er wat lacherig over gedaan. ,Cruyff had weer wat, ademen dat doe ik ook wel zonder zangdocent.’ De lacherige stemming werd versterkt door de oefening die de zangdocent had uitgekozen. De spelers moesten hun wijsvinger op hun lippen duwen en dan krachtig uitblazen. Zie je het voor je? Rijkaard, Van ‘t Schip, Van Basten, Vanenburg en Menzo op een rijtje. Vinger op de lippen en pffffff. Nadat de zangdocent weg ging deed niemand ooit nog een ademhalingsoefening. Behalve Menzo, die zat kort voor belangrijke wedstrijden in een hoekje met zijn vinger op zijn lippen  pfffffff.Ik vraag me af of Cruyff ook bij Barcelona een ademhalingsoefening introduceerde bij de selectie of dat hij het maar liet zitten. Nu zou het in ieder geval eenvoudiger zijn om jonge talenten aan te moedigen om met een ademhalingsoefening aan de slag te gaan. Het werkt bij sporters nu eenmaal beter om in maat en getal te laten zien wat een oefening doet, en die apparatuur is er nu. In 1985 was er geen apparatuur die de ademhaling, de hartslag en de hartslagvariabiliteit in beeld bracht. Nu wel. Ik ben benieuwd of Koeman de selectie van Feyenoord ook een ademhalingsoefening mee geeft. Wijzer geworden met de jaren hoor ik het hem wel zeggen: ,Jongens Cruyff gaf deze oefening 35 jaar geleden al en hij werkt. Wordt de spanning je teveel? Adem dan langer uit.’