Bij het schrijven van het boek Verademing hadden Bram Bakker en ik één verboden woord: mediteren. Niet omdat we iets tegen mediteren hebben, integendeel, maar omdat we dachten dat voor veel lezers mediteren toch een brug te ver is. En omdat we dachten dat de inhoud van Verademing  voor mediteerders gesneden koek is.
Het lijkt erop dat we er twee keer naast zaten. Mediteren heeft zijn wollige jasje uitgedaan en staat in positief aanzien.  En veel mediteerders vinden de inhoud van Verademing wel degelijk motiverend om écht dagelijks te blijven mediteren.

Ademhaling en meditatie

,,Is een ademhalingsoefening hetzelfde als mediteren?”, vroeg Marieke M. laatst op dag 67 van sportrusten.
Veel vormen van meditatie gebruiken de ademhaling als instrument om het brein kalm te krijgen. In dit geval kan een ademhalingsoefening precies hetzelfde effect hebben als een meditatie. Er zijn zelfs vormen van zen-meditatie waarbij je, zittend in lotus, alleen maar je ademhaling telt. Toch is er wel een wezenlijk verschil. Iedereen die een ademhalingsoefening doet wenst een bepaald resultaat. Meer ontspanning, beter slapen, focus bij een bepaalde taak of slimmer gebruik van de energie. Mediteren doe je echter niet resultaatgericht. Je doet het en alles wat er komt is goed. Pijn, onrust, ergernis, diepe ontspanning, geluk, blijmoedigheid, ergernis. Alles wat er komt is goed. De kunst van meditatie is gelijkmoedig te blijven onder al deze gemoedstoestanden.

Linkerhersenhelft

Ondanks dit verschil is er fysiologisch ook een grote overeenkomst. De monnik op het plaatje heeft zijn kale kop laten behangen met zuignappen en snoeren om zijn hersenactiviteit te laten meten. Tijdens meditatie bleek dat zijn linkerhersenhelft bovenmatig actief was. In dit deel van het brein huist onder andere compassie en emotie. Voor de vergelijking; in gevangenissen blijkt vooral de rechterhersenhelft actief. Deze verhoogde activiteit van de linkerhersenhelft zie je ook bij mensen die een ademhalingsoefening doen, en dat is natuurlijk wel weer interessant. Vandaar vanaf hier een warm pleidooi voor meditatie en ademhalingsoefeningen, niet hetzelfde maar toch ook weer wel.

Vraagje
We stellen het zeer op prijs als je wilt reageren op de blog. Maak een keuze uit onderstaand trio:

1. Ik mediteer
2. Ik doe een ademhalingsoefening
3. Ik zou wel willen mediteren of een ademhalingsoefening doen maar het schiet erbij in
4. Ik doe daar niets aan en mis het niet