Een rustmeting is ogenschijnlijk eenvoudig. Eerst wordt je adempatroon, ademfrequentie, hartslag en hartslagvariabiliteit gemeten terwijl je een tijdschrift leest. Met een kastje om je borstkas blijf je 10 minuten zitten met een tijdschrift voor wat afleiding. Na 10 minuten doe je een eenvoudige ademhalingsoefening om te zien wat dat doet met je ademhaling en je hart.

Vaak zien de grafieken er zo uit als hieronder. Waarbij de bovenste grafiek een adempatroon is zonder oefening en de onderste grafiek een adempatroon tijdens de oefening. Wil jij jouw ademfrequentie weten?

De rode lijn is het adempatroon. De lijn loopt omhoog bij inademing en naar beneden bij uitademing. Daaronder is de blauwe lijn de hartslag. Wat opvalt zijn 2 dingen.

1. De ademfrequentie zakt van 17 naar 5 per minuut.
2. De hartslag golft bij de oefening heel mooi mee met de ademhaling.

Wat zegt deze meting nu?

In ieder geval kun je stellen dat iemand die 17 x per minuut ademt dus eigenlijk sneller ademt dan fysiek gezien nodig is. Als je merkt dat je ontspant door bewust wat langzamer te ademen is het zeker raadzaam om op slimme momenten op de dag deze ontspanning bewust te nemen. Tot zover is het eenvoudig. Maar het lokt ook discussie uit over waar klachten vandaan komen. Is een klacht psychisch of lichamelijk als je een klacht ten dele kunt verklaren met een ontregeld adempatroon?

Hartkloppingen

Stel dat Pieter S. last heeft van hartkloppingen. Iedere nacht wordt Pieter S. minstens twee keer wakker met hartkloppingen en dat is nogal een beangstigend gevoel. De cardioloog heeft hem op het hart gedrukt dat er met zijn hart op zich niets mis is. Maar de hartkloppingen blijven. Nadat Pieter S. bovenstaande grafieken zag is hij de ademhalingsoefeningen gaan oefenen. Wat bleek? Hij kon zelf zijn hartkloppingen kalmeren en soms zelfs verhelpen door eenvoudigweg zijn uitademing te verlengen.  Je kunt zeggen dat de hartkloppingen blijkbaar een fysieke oorzaak (de snelle ademhaling) hadden. Maar je kunt ook zeggen dat de hartkloppingen dus blijkbaar geen fysieke oorzaak hadden omdat het hart en de longen dus blijkbaar prima zijn. De snelle ademhaling kan een gevolg zijn van veel piekeren of stress en dus is de oorzaak van de hartkloppingen psychisch.

We kunnen ook  het onderscheid tussen lichaam en geest maar laten zitten en mensen gewoon als mensen zien.

Als je wilt reageren op deze blog dan graag. Een uitgebreide reactie mag natuurlijk maar we maken het je nog makkelijker. Vul je voornaam in en je woonplaats en stem simpelweg voor A of B.

A: Er is geen onderscheid tussen lichaam en geest, de interactie is zo subtiel en veelzijdig dat je van onderscheid helemaal niet kunt spreken.

B: Er is wel degelijk onderscheid tussen lichaam en geest, het is volstrekt helder wat geestelijk is en wat fysiek en het is goed om dat onderscheid te houden.