Oefentherapie helpt pijnklachten bij artrose in de knie te verminderen. Dat is al langer bekend. Met sterke spieren eromheen kan de knie schokken beter opvangen, iets wat het aangetaste kraakbeen niet meer goed kan. In een nieuwe vorm van oefentherapie leren mensen met knieartrose ook beter te voelen wat er in hun knie gebeurt. De gedachte is dat daardoor klachten en beperkingen verder afnemen.

Drs. Jesper Knoop Bewegingswetenschapper en fysiotherapeut drs. Jesper Knoop van Reade in Amsterdam onderzoekt met steun van het Reumafonds of het zo werkt.

“Mensen die artrose hebben, voelen minder goed wat er in hun knie gebeurt dan mensen met gezonde knieën”, legt drs. Knoop uit. “De knie is ook minder stabiel. In de nieuwe oefentherapie leren mensen beter te voelen wat er in hun knie gebeurt wanneer ze bewegen. Dat doen we bijvoorbeeld door mensen voor een spiegel oefeningen te laten doen. Ook legt de fysiotherapeut de nadruk op een goed gebruik van de knie tijdens de oefening.”
Drie maanden meedoen
In het onderzoek van Knoop, STABILO genaamd, wordt onderzocht of de nieuwe behandeling beter werkt dan de bestaande oefentherapieën. “De laatste groepjes deelnemers zijn net begonnen aan hun programma van drie maanden”, vertelt de onderzoeker. “In totaal doen 159 mensen mee.”

Jesper Knoop merkt dat de deelnemers heel erg gemotiveerd zijn. ,,Veel mensen in dit onderzoek hebben van hun huisarts te horen gekregen dat aan knieartrose niets is te doen, behalve een operatie. Onze deelnemers hopen die zo lang mogelijk uit te stellen en doen daar alles voor.”

Nieuwe richtlijn
“Uit het onderzoek zal moeten blijken of we inderdaad positieve effecten van de behandeling kunnen aantonen. Volgend jaar verwachten we dit te weten. Als het effect positief is, komt dat door de aandacht op het beter voelen en gebruiken van de knie. Een vooronderzoek liet goede resultaten zien. Als de nieuwe therapie echt beter werkt, kan er in de toekomst een nieuwe richtlijn komen voor fysiotherapeuten,” besluit Knoop.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.