Veranderingen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonde voeding, kunnen ouderdomssuikerziekte (diabetes type 2) helpen voorkomen of uitstellen. Dr. Eva Corpeleijn promoveerde in november aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar het mechanisme achter dit leefstijleffect.

Hoe komt het precies dat een verbeterde leefstijl de ontwikkeling van diabetes type 2 gunstig beïnvloedt? Het onderzoek werd gesubsidieerd door het Diabetes Fonds Nederland, dat op dit moment intensief campagne voert om zoveel mogelijk mensen voor te lichten over de risico’s op diabetes.

Zo leidt gewichtsverlies tot een verbeterd vermogen van spieren om na de maaltijd om te schakelen van verbranding van vetten naar verbranding van suikers. Ook kunnen spieren bij gewichtsverlies beter vetten verbranden tijdens het vasten (voor een maaltijd) en worden ze gevoeliger voor het hormoon insuline, zodat de suikerspiegel na een maaltijd laag blijft. Het lichaam streeft er altijd naar de bloedsuikerspiegel laag te houden, om schade aan bloedvaten en zenuwstelsel te voorkomen.

Gewichtsverlies heeft ook effect op de afgifte van de stressfactor ‘interleukine-6’ door spieren aan het bloed. Mannen die op het punt staan ouderdomssuikerziekte te ontwikkelen, bleken met name na de maaltijd veel van deze stof te produceren. Na aanzienlijk gewichtsverlies was deze afgifte weer verdwenen, mogelijk als gevolg van een verbeterde regulering van de vetverbranding in de spier.

In de SLIM studie (Studie naar Leefgewoonten Interventie en Gestoorde glucose tolerantie Maastricht) volgde een grote groep mensen in het voorstadium van type 2 diabetes een gecombineerd voedings- en beweegprogramma om type 2 diabetes te voorkomen of uit te stellen. Uit deze studie bleek dat het positieve effect van leefgewoonten op de gevoeligheid van het lichaam voor insuline samenging met veranderingen in bepaalde vetzuren in het bloed. Denk aan verzadigde (slechte) of onverzadigde (goede) vetten. Deze veranderingen in vetzuurprofiel kunnen gedeeltelijk bepaald worden door vetten in de voeding.