Dat sporten goed is om het lichaam fit te houden, is bekend. Maar de hersenen blijken ook sneller te schakelen als je af en toe dusdanig intensief beweegt dat de hartslag en ademhaling omhoog gaan.

Het is niet nodig om heel vaak of lang achter elkaar te sporten, maar de intensiteit is wel van belang. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Maaike Angevaren.
In haar promotieonderzoek onderzocht Angevaren proefpersonen die een training kregen ter bevordering van het prestatievermogen (zoals bijvoorbeeld hardlopen), proefpersonen die een andere vorm van training kregen (zoals yoga of krachttraining) en proefpersonen die geen sport beoefenden. Daarnaast heeft zij onderzoeken geanalyseerd, waaraan in totaal meer dan 2000 proefpersonen hebben meegedaan. De effecten zijn meetbaar bij gezonde ouderen.

Angevaren: “Het is bekend dat fysieke activiteit en sport belangrijk zijn voor een gezonde oude dag. Nu blijkt eens te meer dat intensief bewegen ook effecten sorteert op cognitie. Gezond ouder worden kan worden ondersteund door fit te blijven.”

Angevaren is fysiotherapeut en onderzoeker bij het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht, dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor (huidige en toekomstige) problemen in de gezondheidszorg, die leiden tot een grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen.

Bron Katholieke Universiteit Leuven