Sporten vermindert de kans op hoge bloeddruk

Washington, maart 2007 – Volgens een nieuw onderzoek hebben jongvolwassenen die meer tijd besteden aan lichaamsbeweging een verminderde kans op hoge bloeddruk in de daaropvolgende 15 jaar.
David Jacobs, epidemioloog aan de Universiteit van Minnesotain Minneapolis, en collega’s, gebruikten gegevens van een landelijk onderzoek waarbij de mate van lichaamsbeweging en de bloeddrukmetingen van bijna 4.000 zwarte en blanke mannen en vrouwen gedurende een periode van 15 jaar gevolgd werd.

“Dit bewijs is geruststellend en bevestigt dat lichaamsbeweging feitelijk causaal verband houdt met hypertensie”, aldus hoofdauteur Dr. David Jacobs jr.Hoewel in eerdere onderzoeken een verband is gelegd tussen gebrek aan lichaamsbeweging en hypertensie bij volwassenen van middelbare leeftijd en ouder, is dit het eerste onderzoek waarbij dit verband al bij jongvolwassenenin de leeftijd van 18 tot 30 wordt gelegd.

In totaal kregen 634 volwassenen hypertensie met een systolische druk (bovendruk) van ten minste 140 mm Hg of een diastolische druk (onderdruk)van ten minste 90 mm Hg. Sommige van deze volwassenen moesten bloeddrukverlagende medicijnen slikken.“Toen we de gemiddelde activiteit over een lange periode bekeken en de veranderingen in de hoeveelheid lichaamsbeweging, bleek dat beide omgekeerdevenredig verband hielden met hypertensie, zelfs nadat er andere factoren bijbetrokken waren, zoals leeftijd en de familiegeschiedenis wat betrefthypertensie”, zei Jacobs.

Jongvolwassenen die gemiddeld vijf keer per week sporten en300 calorieën per keer verbruikten, hadden – in vergelijking met minder actieve deelnemers – 17 procent minder kans op het krijgen van hypertensie.

Bij de deelnemers die sinds de start van het onderzoek meer aan lichaamsbeweging waren gaan doen, nam bovendien het risico van hoge bloeddruk af met 11 procent voor iedere 1500 calorieën die ze verbrandden door wekelijks te sporten.

“Nog een reden om de algemeen bekende aanbevelingen voor meer lichaamsbeweging op te volgen – niet alleen voor een goed gewicht en gezonde hart-en bloedvaten, maar ook ter voorkoming van hoge bloeddruk als we ons ontwikkelenvan jongvolwassenen tot volwassenen van middelbare leeftijd”, zie Michael Zemel, professor in de voedingsleer en de geneeskunde aan de Universiteit van Tennessee in Knoxville.

“Het bereiken van een niveau van lichaamsbeweging dat gezond voor je is, houdt niet in dat je van een ‘kassie kijker’ een ‘sportfanaat’ moet worden”, aldus Zemel.

Zemel zei tevens dat stapje voor stapje meer bewegen, indien dit gedurende een lange tijd volgehouden kan worden, enorm veel nut kan hebben.
Het onderzoek verschijnt in de april-editie van het American Journal of Public Health. (2007  red)

Vertaling: Lianne Wouters