Piekeren slecht voor herstel pijnklachten

AMSTERDAM – Patiënten met klachten aan arm, nek of schouder die veel piekeren of zich terugtrekken hebben een slechtere prognose. Dit blijkt uit onderzoek uit 2005 van Sandra Bot, bewegingswetenschapper en epidemioloog aan het VU medisch centrum. Bot volgde anderhalf jaar lang ruim 600 mensen die met pijn aan arm, nek of schouder bij de huisarts kwamen. Dit soort klachten komt vaak voor; een groot deel ervan werd vroeger rsi genoemd en wordt nu onder de nieuwe term CANS geschaard (Complaints of arm, neck and/or shoulder).

Patiënten die al tijden last hebben van hun klacht voordat ze naar de huisarts stappen of die herhaaldelijk dezelfde klacht ondervinden blijken een slechtere prognose te hebben. Wanneer een patiënt meerdere klachten aan het bewegingsapparaat heeft, verlaagt de kans op herstel en vermindering van pijn en beperking.

Informeren
Het onderzoek helpt de huisarts zijn patiënten beter te informeren over hun prognose. Daarnaast zijn patiënten te identificeren met een hoog risico op aanhoudende klachten en voor wie aanvullende diagnostiek of behandeling nodig is.